Sari la conținut


Afla despre Statuia Libertatii din New York

Afla despre Statuia Libertatii din New York, cea care este una dintre cele mai recunoscute si emblematice atractii din lume. Aceasta a fost oferita de catre Franta Statelor Unite ale Americii in semn de prietenie si sprijin in timpul Revolutiei Americane. Statuia, care este inaltata pe o mica insula in apropierea orasului New York, simbolizeaza libertatea si democratia, fiind un simbol al sperantei si o destinatie turistica populara.

Este impresionanta prin marimea sa, avand o inaltime de aproximativ 93 de metri si o greutate de peste 200 de tone. Statuia Libertatii este un remarcabil monument istoric si un simbol al valorilor americane, reprezentand un punct de reper pentru milioane de oameni din intreaga lume.

Statuia Libertatii din New York, situata pe o insula, este faimoasa in toata lumea. Aceasta statuie inalta de 46 de metri simbolizeaza libertatea, una dintre cele mai esentiale valori ale Statelor Unite. Cu un piedestal care o ridica la o inaltime totala de 93 de metri, statuia ii intampina pe toti cei care ajung in New York. Ea reprezinta atat americani, imigranti, cat si turisti – intr-un cuvant, pe toata lumea. Aceasta este o scurta prezentare a Statuii Libertatii.


Afla despre Statuia Libertatii din New York

Statuia Libertatii din New York ramane un simbol iconic al libertatii si democratiei, cunoscut in intreaga lume pentru mesajul sau puternic. Aceasta opera de arta monumentala a devenit un punct de referinta si o atractie turistica de necontestat, reprezentand valorile fundamentale ale Statelor Unite ale Americii.

Prin imaginea sa impunatoare si prin istoria sa bogata, Statuia Libertatii continua sa inspire si sa aduca un omagiu curajului si perseverentei oamenilor in cautarea libertatii si a unui viitor mai bun. Este un simbol al sperantei si al unei lumi in care diversitatea, egalitatea si libertatea individuala sunt pretuite si promovate.

Statuia Libertatii ramane o amintire vie a valorilor fundamentale pe care se bazeaza societatea noastra si serveste ca un reminder constant ca libertatea nu trebuie niciodata luata ca fiind garantata. Daca doresti sa afli mai multe despre aceasta statuie celebra in intreaga lume, te invit sa citesti in continuare acest articol din blog.

Statuia o reprezinta pe Zeita Romana Libertas

Zeita Romana Libertas
Statuia Libertatii este un cadou din partea Frantei catre Statele Unite. A fost dat in onoarea Declaratiei de Independenta si in semn de prietenie. Pe placa din mana stanga scrie „IULIE IV MDCCLXXVI”. Asta inseamna 4 iulie 1776, data Declaratiei de Independenta. Auguste Bartholdi a proiectat Statuia Libertatii. Este o reprezentare a zeitei romane Libertas. Puterea ei de a elibera este simbolizata de lanturile desfacute de la picioarele ei. Cele sapte puncte ale coroanei simbolizeaza cele sapte continente si mari.


Numele original este „Liberty Enlightening the World”

Liberty Enlightening The World
Primul nume, original, al Statuii Libertatii este „Liberty Enlightening the World”, acesta este numele pe care designerul, Auguste Bartholdi, l-a conceput. Puteti traduce acest nume direct in franceza. Numele actual al Statuii Libertatii i-a fost dat pentru ca este mai usor de pronuntat in engleza.

Statuia a fost construita de cel care a realizat Turnul Eiffel

Statuia A Fost Construita De Eiffel
Cand primul arhitect al Statuii Libertatii (Viollet-le-Duc) a murit, proiectul a fost preluat de Gustave Eiffel, un designer si constructor inovator. Gustave este, de asemenea, inginerul Turnului Eiffel din Paris. Designul Statuii Libertatii consta din patru coloane de fier pe care se sprijina o structura metalica. Peste aceasta a fost pusa un strat de cupru de numai 2,5 centimetri grosime.

Costurile de construire ale statuii au fost platite partial

Costurile De Construire Ale Statuii
Constructia Statuii Libertatii a fost platita atat de francezi, cat si de americani. In 1885 s-a dovedit ca nu erau suficienti bani pentru constructia ulterioara a statuii. Proiectul ar putea fi inca platit printr-o campanie de sponsorizare. Au fost 120.000 de donatori care au dat 1 dolar sau mai putin. In total, a existat un venit de 100.000 de dolari intr-o perioada de sase luni. Constructia Statuii Libertatii ar mai putea continua in acest fel.

Construita in Franta si transportata la New York in 350 de bucati

Construita In Franta
In 1884, cele 350 de piese ale Statuii Libertatii au fost finalizate in Franta. Dupa o calatorie peste Oceanul Atlantic cu fregata franceza Isere, statuia a ajuns in portul New York in iunie 1885. Piesele statuii au fost raspandite in 214 lazi. Cand piedestalul pentru Statuia Libertatii a fost finalizat in aprilie 1886, cele 350 de piese au putut fi asamblate. Asta a durat 4 luni, astfel incat a fost inaugurat la 28 octombrie 1886.

Statuia a avut culoare aramie pana in 1900

Culoare Aramie Pana In 1900
Culoarea pe care o poarta acum Statuia Libertatii nu este culoarea originala. Statuia avea initial o culoare de cupru stralucitoare. In timp, cuprul s-a decolorat pana la o nuanta verzuie-albastruie din cauza oxidarii metalului. Guvernul SUA a vrut sa inlocuiasca cuprul cu un alt metal, deoarece acesta serveste ca strat de protectie impotriva deteriorarii ulterioare. Cu toate acestea, publicul a protestat impotriva pictarii statuii in exterior. Drept urmare, statuia a fost pictata doar pe interior.

In timpul Primului Razboi Mondial bratul statuii a fost bombardat

Bratul Statuii A Fost Bombardat
O explozie dezastruoasa a fost pusa in miscare de sabotorii germani in timpul Primului Razboi Mondial. Asta s-a intamplat in Peninsula Black Tom de atunci (care este acum Parcul Statuia Libertatii). Explozivi si dinamita au fost trimise francezilor si britanicilor; explozia a provocat sapte morti. Bratul drept al Statuii Libertatii, cel cu Torta, a suferit si el avarii minore. Drept urmare, statuia a trebuit reparata, ramanand inchisa timp de zece zile.

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial statuia nu a fost iluminata

Statuia Nu A Fost Iluminata
Statuia Libertatii nu a fost lasata sa fie iluminata in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial din cauza regulilor de intrerupere (aceasta a impiedicat focul direct). Dar statuia a ramas deschisa publicului. Abia pe 31 decembrie 1943 (Revelion) s-a raspandit prin statuie o lumina modesta. Si pe 6 iunie 1944, un cod Morse a fost trimis prin intermediul luminii statuii ca semn al victoriei. Apoi, intre 1944 si 1945, statuia a fost iluminata din nou la cateva ore dupa apusul soarelui. Si din 1957, Statuia Libertatii a fost iluminata toata noaptea.

Supraveghetorul Statuii Libertatii a locuit pe insula

Supraveghetorul Statuii Libertatii A Locuit Pe Insula
In anul 1950, pe Insula Libertatii a fost construita o casa, care era destinata supraveghetorului Statuii Libertatii si familiei sale. Ei au locuit in casa cu doua etaje in forma de L din 1952 pana in 2012. Ultimul supraveghetor care a locuit in casa a fost David Luchsinger. Uraganul Sandy din 2012 a lasat casa avariata in numeroase locuri, fortand familia sa paraseasca casa. Casa a ramas nelocuita de atunci.

Exista sute de replici ale statuii

Replici Ale Statuii
Imitatii ale Statuii Libertatii au fost plasate peste tot in lume. Deasupra Bancii Nationale a Libertatii din New York se afla doua statui de peste 9 metri. In San Marcos, California, exista unul de 3,4 metri cu o Biblie in mana (in loc de o placa). Si in Memphis, Tennessee, exista o replica de 7,6 metri, destinata crestinilor, cu cruce in mana (in loc de torta).

In Parcul Heide din Soltau, Germania, exista o „Statuie a Libertatii” de nu mai putin de 35 de metri. Si a existat unul la Paris din 1889. Asta a fost la trei ani dupa ce adevarata Statuie a Libertatii a fost plasata la New York. Replica Statuii Libertatii din Ucraina nu sta in picioare, ci sta. Alte replici se afla in Anglia, Norvegia, Argentina, Australia, Kosovo Israel, China, Taiwan si Japonia. Si bineinteles in Las Vegas!
Afla Despre Statuia Libertatii Din New York
Ramai conectat cu acest blog de articole, devino un urmaritor al paginii din Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoastere si informare.

Home
Articole
Adauga
Promovare
Timp Liber