Sari la conținut


Detectoarele de minciuni sunt nesigure

Detectoarele de minciuni sunt nesigure, mai ales ca ele functioneaza prin masurarea diferitelor semnale fiziologice, cum ar fi ritmul cardiac, respiratia si transpiratia pielii, si apoi interpreteaza aceste date pentru a determina daca o persoana este sincera sau nu. Cu toate acestea, exista multe variabile care pot afecta precizia lor, cum ar fi nivelul de stres al subiectului, capacitatile tehnice ale operatorului si interpretarea rezultatelor.

Conceptul de detector de minciuni ne este familiar. Cu toate acestea, ce este mai exact? Testul clasic presupune ca sistemul nervos autonom reactioneaza la un stimul emotional. Minciuna este frecvent asociata cu sentimente. Aceasta provoaca reactii cutanate, ritmuri cardiace, ritmuri respiratorii, tensiune arteriala si tensiune musculara.

In limba engleza, detectorul clasic de minciuni se numeste si Testul poligraf. Acest examen utilizeaza un poligraf. Acesta este un instrument folosit pentru a masura raspunsurile fiziologice mentionate anterior. Potentialului mincinos i sunt adresate intrebari folosind o metoda speciala de interogare in timp ce dispozitivul masoara.


Testul clasic este folosit din ce in ce mai rar. Detectarea minciunilor foloseste din ce in ce mai mult echipamente comerciale si software pentru analiza vorbirii. Aceasta se numeste „ Analiza stresului vocal” (VSA). Din nou, exista un protocol de interogare, dar aici este combinat cu echipamente care masoara caracteristicile acustice ale vorbirii, cum ar fi modificari ale inaltimii si vibratiilor. Acest lucru se poate referi la stres, care, la randul sau, poate fi rezultatul ascunderii adevarului si, prin urmare, a spune o minciuna.

Detectoarele de minciuni sunt nesigure

Dar este acest echipament fiabil? Este responsabil ca acest echipament sa fie folosit pentru a condamna pe cineva? Potrivit multora, nu. Fiabilitatea detectorilor de minciuni nu a fost dovedita stiintific. Iata in acest articol din blog, cateva motive pentru care poligrafele nu sunt de incredere.

Un detector de minciuni masoara doar frica

Nu ar trebui sa inventam un instrument pentru masurarea fricii daca este necesar. Detectorul de minciuni se descurca bine in aceasta scop. Cand vine vorba de masurarea minciunii, detectorul de minciuni are o problema: teama pe care o masoara dispozitivul nu este intotdeauna o teama de veridicitate. De fapt, oamenii care mint frecvent arata mai putina frica pentru ca pur si simplu au dobandit o abilitate extraordinara de a minti. Nu mai au motive de teama. Acesti mincinosi adevarati nu sunt condamnati deoarece un detector de minciuni masoara doar frica.

Minciuna nu este mai mereu exprimata fizic

Minciuna poate provoca o reactie fizica, dar nu este intotdeauna cazul. De fapt, minciuna sau adevarul nu sunt direct legate de raspunsuri fizice, cum ar fi tensiunea arteriala, transpiratia, ritmul cardiac si respiratia. O reactie fizica este adesea cauzata de emotii, dar poate fi cauzata si de o teama cu totul alta decat frica de a spune adevarul.


Un detector de minciuni poate fi învins prin antrenament

Exista metode de a invinge detectorul de minciuni, adica de a face detectorul de minciuni sa masoare opusul realitatii. In felul acesta poti ascunde o minciuna sau ascunde adevarul. Semnele fiziologice pot fi modificate prin eforturi constiente. De fapt, se rezuma la faptul ca, relaxandu-te in mod constient , poti lasa detectorul de minciuni sa arate ca esti nevinovat.

Operatorul determina cum arata o minciuna

In spatele fiecarei examinari cu detector de minciuni se afla si un examinator, persoana care administreaza testul de minciuni. Operatorul are propria sa versiune despre cum arata o minciuna. El stabileste, de asemenea, ce intrebari de control le va adresa pentru a afla daca cineva minte. Chiar si rezultatele sunt determinate de examinator. Liderul testului are multa libertate in acest sens, testul nu este obiectiv. Poate ca nu este absolut nimic in neregula cu modul in care lucreaza examinatorul, dar cine stie!

Operatorul este doar un om

Dupa cum sa mentionat, examinatorul determina rezultatul testului detectorului de minciuni. Acest lucru poate provoca o imagine distorsionata. Inainte si in timpul cartografierii „adevarului”, examinatorul va evalua (constient sau inconstient) veridicitatea acuzatului si va actiona in consecinta. De fapt, acest lucru inseamna pur si simplu ca fiecare pas pe care il face acesta in timpul testului de minciuna, este determinat de opinia sa (subiectiva) ca fiinta umana. Desigur, nu este deloc stiintific (obiectiv).

Pregatire pentru testare a detectorului de minciuni

Doar o pregatire foarte scurta este necesara pentru a deveni lider de testare a detectorului de minciuni, pentru a putea administra un test de minciuni. Chiar si cel mai prestigios detector de minciuni poligraf necesita doar 14 saptamani de pregatire. Atunci de ce ar putea si ar trebui sa se invete ceva atat de complicat si important intr-un timp atat de scurt? In plus, exista si o lipsa de cerinte educationale pentru potentialii lideri de testare. Aceasta inseamna ca persoana care administreaza testul de minciuna poate fi cineva care are putina educatie sau experienta de munca.

Detectorul de minciuni nu poate dovedi vinovatia

Cercetarile stiintifice nu au demonstrat ca inselarea necesita efort si, prin urmare, produce un raspuns fizic. Prin urmare, un detector de minciuni nu poate dovedi vinovatia. De asemenea, s-au facut putine cercetari cu privire la rezultatele detectorilor de minciuni. Aceasta inseamna ca s-ar putea sa fie cazul ca in acest moment sa fie multi oameni condamnati nevinovati. Desigur, este foarte suparator. Prin urmare, este foarte important sa ramanem sceptici cu privire la utilizarea detectorilor de minciuni.

De final

In general, este important sa nu se bazeze exclusiv pe rezultatele unui detector de minciuni in luarea deciziilor importante si sa se ia in considerare si alte dovezi si informatii relevante.
Detectoarele De Minciuni Sunt Nesigure
Ramai conectat cu acest blog de articole, devino un urmaritor al paginii din Facebook si comenteaza articolele in pagina, dar, distribuie si prietenilor pentru o mai buna cunoaștere si informare.

Home
Articole
Adauga
Promovare
Timp Liber